Loempia’s

Ik hou van loempia’s. Vooral als ze heerlijk knapperig aan de buitenkant zijn, het deeg nog wat zacht is binnenin en de vulling krokant en smeuïg.

Loempia’s
Vegan, 4 personen. 

2 à 3 grote wortels
1 rode paprika
1 blik bamboescheuten
4 lente-uitjes
peterselie (of koriander)
1 grote handvol sojascheuten
1 pak rijstpapier (20 vellen)

Snijd de groenten en peterselie fijn en doe dit allemaal samen in een kom.
Week de vellen rijstpapier in lauw water. Haal ze voorzichtig van elkaar en leg ze 1 per 1 op een (linnen) keukenhanddoek om ze te vullen. Reken op ongeveer 1 eetlepel vulling per vel. In plaats van de loempia’s dicht te vouwen, rol je deze beter op, zodat het deeg niet allemaal samenkomt op één plaats (zo vermijd je scheuren in je deeg).
Verhit genoeg olie in een grote pan of in een wok en zet deze op een hoog vuur zodat je olie heet genoeg is. Waarschijnlijk moet je het vuur later wat lager zetten. Frituur de loempia’s per portie zodat ze mooi goudbruin worden.
Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Loempia’s zijn de ideale gelegenheid om diverse dipsausen uit te proberen. Ik maakte de ‘Zoetzure chili-dipsaus’ en ‘Gemberdipsaus’ (p.146) uit Linda McCartney’s beste vegetarische gerechten. De gemberdipsaus gaf een mooie combinatie tussen sesamolie en gember. De zoetzure chili zorgde voor een zoet-hete toets.

Ik serveerde de loempia’s met de dipsausen, soba noedels en gebakken sperziebonen. De soba noedels gingen heerlijk samen met de in ajuin gebakken sperziebonen (na deze eerst eventjes te koken) en maakten een uitstekend bijgerecht.

Tip: het rijstpapier uit de Delhaize is veganistisch, het bestaat enkel uit rijstmeel en water!

Advertenties

3 gedachtes over “Loempia’s

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s