Vegan MoFo #9 – Veganisme voor Groentjes

Veel mensen denken dat veganisten niet meer eten dan slaatjes. Echter, onbekend is onbemind, ofwel, ook veganisten kunnen echte Bourgondiërs zijn. Ze verkennen een breed spectrum aan voedingsproducten.

Maar wat is zo’n ‘veganist(e)’ dan? Veganisten consumeren geen dierlijke producten. Ze eten geen vlees, vis, zuivel, eieren of andere dierlijke (bij)producten. Echt veganisme gaat verder dan wat je in je mond stopt. Veganisten gebruiken geen cosmetica, kleding, schoenen en andere producten die dierlijk materiaal bevatten of getest zijn op dieren.

Er zijn veel redenen om veganist(e) te worden. De meest voorkomende argumenten
bepleiten gezondheid of dierenwelzijn. Tegenwoordig groeit het aantal argumenten. Mensen worden veganistisch uit bezorgdheid om het milieu of uit verontwaardiging over het wereldvoedselprobleem. Sommige veganisten die de stap zetten om een bepaalde reden, zien snel de voordelen van de andere argumenten in en ‘groeien’ in hun gedachten over veganisme.

Alsmaar meer onderzoek wijst uit dat het niet goed is (veel) vlees, vis, zuivel en eieren te consumeren. Nutriënten afkomstig uit dierlijke producten veroorzaken vaak meer kwaad dan goed. Aan het volgen van een plantaardig dieet zijn dan weer heel wat positieve aspecten verbonden. Een veganistisch dieet kan een positieve impact hebben op de afname van kankerontwikkeling, type 2 diabetes en cardiovasculaire ziekten. Wanneer iemand aan een van deze twee laatste ziektes lijdt en een veganistisch dieet aanneemt, kan het vaak de ziekte omkeren. Uiteraard, om dit te bereiken en te behouden, moet het een gezond en doordacht dieet zijn.

De ethische redenen om veganist(e) te worden zijn groot. De voornaamste bezorgdheid is de vlees- en visindustrie. Niet alleen worden dieren gekweekt specifiek voor consumptie, ze ondergaan hun korte leven in vreselijke omstandigheden. Het is waar dat dieren met vrije uitloop of voor biologische productie soms beter verzorgd worden, toch blijft de enige reden van hun verwekking de consumptie. De essentie van de vleesindustrie is dat dieren geproduceerd worden om vervolgens geconsumeerd te worden. De vleesindustrie houdt dieren, zoals varkens, runderen en kippen, in plaatsen die te klein zijn en in niets gelijken op hun natuurlijke habitat. Het voedsel wat ze krijgen is niet datgene wat ze natuurlijker wijze zouden eten. De slachting is een lange reis en bijna altijd worden de dieren van de industriële boerderij naar het slachthuis gebracht worden in miezerige omstandigheden. Ze worden op een truck gezet waarin ze niet eens goed kunnen ademen, laat staan goed kunnen bewegen. In het slachthuis komen ze aan in een omgeving die ze helemaal niet kennen, waar ze niet weten wat er gebeurt. Ze worden in een kleine ruimte gedreven waarin ze verdoofd worden door middel van een luchtdruk pistool of elektrocutie (wat niet steeds van de eerste keer lukt). Deze dieren ondergaan heel wat stress en angst voor ze gedood worden, en die stress en angst ontstaat van het moment dat ze geboren worden.

Veganisme is niet enkel positief voor je gezondheid en voor het dierenwelzijn, het is ook positief voor het milieu en de wereldpopulatie. Maar liefst zeven keer zoveel land wordt gebruikt om vlees te produceren als er nodig is om plantaardige voeding te produceren. Bovendien verbruikt de productie van één kilogram vlees ongeveer 15000 liter water (in vergelijking met 1 kg tarwe: 1500 l). Een 60 procent van de vruchtbare grond wordt gebruikt voor veeteelt. Aangezien er 800 miljoen mensen lijden aan ondervoeding, is deze grove onrechtvaardigheid reden genoeg om veganist(e) te worden.

Vlees eten zorgt voor veel milieuproblemen aangezien het onze lucht en water vervuilt en onze biodiversiteit aantast. Onderzoek wijst uit dat de veeteelt verantwoordelijk is voor ongeveer één vijfde van de uitstoot van broeikasgassen en dus een belangrijke oorzaak van de klimaatverandering. Een ecologische manier van leven vereist een lage of onbestaande consumptie van dierlijke producten.

Bronnen:

The Importance of Plant-Based Eating for Health – Brenda Davis, Registered Dietician
Plant-based meats and dairy alternatives, Healthy for People and Planet – Alpro Soya
The China Study – T. Colin Campbell, PhD
Veganism – Wikipedia
Nederlandse Vereniging voor Veganisme
Water- en Voedselzekerheid – Protos
Vlees Eten – Animal Freedom
8 Hours, Stop long animal transports
Livestock’s Long Shadow, environmental issues and options – Food and Agriculture Organization of the United Nations

Dit artikel verscheen eerder op Ecofun.

Advertenties

Een gedachte over “Vegan MoFo #9 – Veganisme voor Groentjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s