Vegan MoFo #21 – Kweepeergelei

We hebben hier heel wat fruit in de tuin staan. De kweeperen groeien echter elk jaar het best en zijn één van de weinige dingen die niet meteen door vogels opgepeuzeld worden. Jammer dat het niet zo’n bekend fruit en het bijgevolg niet altijd makkelijk is om meteen te weten wat er mee te doen. Gelukkig is er dan internet… Snel wordt duidelijk dat er heel wat te doen valt met deze vruchten. Zo is er bijvoorbeeld de website kweepeer.nl waar heel wat recepten met kweepeer op verzameld staan. Niet allemaal veganistisch, maar wel een leuke uitdaging om er vegan varianten van te maken.
Dit keer hielden we het echter bij een simpele jam. Of beter gezegd, hield mijn mama het bij een simpele jam. Het was niet de eerste keer dat hier kweeperengelei gemaakt werd, maar mijn idee om agar agar toe te voegen maakte het wel een goed geslaagde versie. Er wordt vaak gezegd dat agar agar slechts tijdelijk werkt. Maar ik denk dat de werking blijft doordat de gelei na het opkoken meteen in glazen potten gedaan wordt. Het feit blijft dat de jam veel beter een echte gelei wordt, als er agar agar aan toegevoegd is. En het grote voordeel is dat er minder suiker gebruikt moet worden!

Kweepeergelei

3 l kweeperensap
1,5 kg suiker
sap van 3 citroenen
25 gr agar agar poeder

Bovenstaande ingrediënten geven de verhoudingen aan. Ik weet niet precies hoeveel kg kweeperen je nodig hebt om 3 l te bekomen, dus je meet best zelf even af hoeveel liter je overhoudt na het koken van je kweeperen.

Was de kweeperen goed en wrijf de “pluisjes” van de schil.
Snij ze in dunne plakken. Je kan alles er aan laten zitten: de schil en het klokhuis met de pitten (ze gaan toch door een kaasdoek).
Doe ze allemaal in een grote kookpot en voeg er water bij tot iets boven de kweeperen.
Breng alles aan de kook en prik er af en toe in, als ze zacht zijn mogen ze van het vuur en laat je ze een nacht rusten.
De volgende dag doe je de brij in een kaasdoek en druk je het vocht er heel goed uit. Je voegt de suiker eraan toe en brengt het geheel terug aan de kook. Je kan even proeven door wat op een lepeltje te doen en dit even te laten afkoelen. Voeg er naar smaak het citroensap aan toe. Voeg de agar agar toe en laat nog even doorkoken. Let op dat je bij het koken regelmatig goed roert, zodat niets blijft plakken.
Giet vervolgens de hete gelei in glazen potjes, schroef het deksel erop en zet de potten op hun kop om ze te laten afkoelen.
Een paar uur later zal je merken dat het vrij vloeibare goedje goed gestold is en èchte gelei geworden is.

Persoonlijk vind ik het sap van de kweeperen nogal zoet, daarom voegen wij er citroen aan toe. Proeven is dus de boodschap!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s