23. Meatless Monday – Pittige sobanoedels met groenten

Read this post in English *click*

Om iets lekkers te eten met een Oosters tintje, hoef je niet meteen naar het dichtstbijzijnde Aziatisch restaurant te rennen en al zeker niet naar het verre Azië te vliegen.

Je kan ook simpelweg een pak rijst of noedels kopen, wat heerlijke groenten en ingrediënten voor een pittige saus.

Indien je denkt dat je hiervoor naar een speciaalzaak moet lopen of een Aziatische supermarkt (“toko”) moet zoeken, fout gedacht. Tegenwoordig kan je in de meest gangbare supermarkten Oosterse producten kopen, vaak is er zelfs een speciale sectie aan gewijd. Toch moet ik zeggen dat je de beste noedels in een biologische of Aziatische winkel vindt. Mijn favoriet zijn de Japanse soba noedels. Je krijgt heel wat eiwitten en een beetje calcium en ijzer binnen dankzij deze lekkernij. Voeg dan nog wat vitamientjes toe en je hebt een geslaagd recept!

Je kan zelf kiezen of je lokale producten gebruikt, als je bijvoorbeeld de soba noedels van Lima koopt, weet je dat je iets koopt van een Belgische bedrijf. Ook de groenten kan je aanpassen aan lokale en seizoensgebonden groenten. Het recept dat ik geef is eigenlijk maar ter inspiratie, voel je vrij om verschillende groenten en fruit te proberen!

Pittige soba noedels met groenten | De Groene Keuken

Pittige soba noedels met groenten
4 personen

400g soba noedels (of udon of groene thee noedels)
2 uien
2 rode paprika’s
3 grote wortels
1 paksoi of witte kool
250g sojascheuten
Optioneel: 100ml groentebouillon
Optioneel: tofu

Zet een pot water op het vuur om je noedels in te koken.
Start met het snijden van je groenten in hapklare stukken.
Verwarm wat olie in de wok en bak de ui glazig. Peper de ui (evt. ook met cayennepeper), uien nemen de smaak van kruiden goed op.
Voeg de wortels toe en laat dit, al roerend, garen. Je kan eventueel wat groentebouillon toevoegen om dit proces te versnellen.
Wanneer de wortels bijna gaar zijn, voeg je de paprika en kool toe. Als laatste voeg je de sojascheuten toe.
Kies je ervoor om tofu toe te voegen, bak deze dan apart.
Wanneer alles klaar is, voeg je alles samen in de wok of in een grote, hittebestendige kom en serveer je dit met een kommetje saus.

Zoet-zure saus met pit

¾ cup (180 ml) appelsap
2 el witte wijn azijn (zoeter: appelciderazijn)
2 el tomatenketchup
2 el tamari (of sojasaus)
1 tl grove cayennepeper
1 el maïzena (of tapiocameel)
peper

Voeg alle ingrediënten, buiten de maïzena, in een kleine kookpot en breng aan de kook. Voeg de maïzena, opgelost in wat water, toe en laat opwarmen tot het een dikkere saus wordt. Proef en voeg naar smaak extra cayennepeper toe.

Wat kan je nog zoal verwerken in een veganistische wok?
Allerlei groenten, gaande van spruitjes in de winter tot courgetten in de zomer. Broccoli, bloemkool, ananas, spinazie, … De tofu kan je vervangen door stukjes gemarineerde seitan of tempeh.

Smakelijk!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s