Recept: Miso Noedelsoep

Eind mei kreeg ik plots heel veel zin in noedelsoep. Dat vermelde ik eerder al. Ik deelde de foto op Facebook waar er blijkbaar veel gegadigden waren voor het recept.
Nu, ik kan het niemand kwalijk nemen. Het ziet er lekker uit. En het is ook lekker, want de laatste drie weken staat het wekelijks op onze menu. Ik vind het geweldig genieten, met zo’n sterke bouillon en verse, nog een beetje krakende, groentjes. Geperfectioneerd door de afwerking met sesamzaad en sesamolie (geleerd van ikbenirisniet). Hou je vooral niet in om te slurpen, soms is dat nodig om zo’n volledige noedel naar binnen te werken. En geniet!

Miso Noedelsoep | De Groene Keuken

Miso Noedelsoep
4 personen (en een eventueel restje)

1 à 2 tl kokosolie
1 prei, in kleine rondjes 

4 wortels, julienne
1 paprika, julienne

250 gr kastanjechampignons, in plakjes
1 courgette, in halve maantjes 
1 à 1,5 el gember
1,5 l water
2 el (bruine) rijst miso
3 el tamari
2 blokjes groentebouillon
250 gr sojascheuten
250 gr warmoes, spinazie of paksoi
200 gr rijst- of sobanoedels
1 pakje tempeh of tofu, in blokjes gesneden
(geroosterd) sesamzaad
sesamolie

Zet de wok op een middenhoog vuur en doe er een beetje kokosolie in.

Snijd eerst de prei en doe deze vervolgens in de wok. Doe hetzelfde met de wortel, paprika, champignons en courgette, zodat ze allemaal even kunnen stoven.
Snijd de gember in heel kleine stukjes en voeg deze bij de groenten.
Voeg hier 1,5 l water bij, de tamari en bouillonblokjes. Breng aan de kook.

Verhit ondertussen wat kokosolie in een pan en voeg hier de (uitgelekte!) tofublokjes aan toe. Bak deze tot ze krokant en lichtbruin aan de buitenkant zijn.

Als de soep enkele minuutjes aan het koken is, doe je er sojascheuten en rijstnoedels* bij en laat je dit nog 3 tot 5 minuten doorkoken. De bladgroenten voeg je op het laatst toe, zodat deze maar net gaar zijn, en ook de miso voeg je nu pas toe (omdat miso zijn voedingswaarde verliest als je deze laat koken)**.
Eventueel kan je op het laatst nog 0,5 l water toevoegen voor wat meer bouillon (evt. ook wat extra bouillonpoeder, miso en sojasaus).

Serveer de soep in een grote kom, doe er een paar blokjes tofu of tempeh (ik verkies tofu) bij, bestrooi met sesamzaad en enkele druppels sesamolie.

* Sommige rijstnoedels of sobanoedels moeten langer koken, je kan deze dan van begin af aan bij de kokende bouillon doen of je kookt ze apart. De soep is namelijk het lekkerst als de groenten nog een beetje knapperig zijn.

** Je kunt er ook voor kiezen om bij elke portie wat miso toe te voegen, zodat je overgebleven soep de dag nadien zonder zorgen weer kunt opwarmen.

Smakelijk!

Tip: J. houdt niet zo van ‘soep met brokjes’, daarom schep ik met een schuimspaan een deel van de groenten en noedels uit de bouillon. Zo heeft hij een lekker wokgerecht ;- )


10 thoughts on “Recept: Miso Noedelsoep

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s