8 tips voor een vegan eindejaarsfeest!

De feestdagen lopen over van gezelligheid: iedereen zit aan tafel, het is lekker warm, leuke muziek, fijn gezelschap. Tot het eten op tafel staat of de cadeaus worden uitgedeeld. Sommigen onder jullie zijn misschien gezegend met een vegan familie, de meesten helaas niet. Maar, er zijn veel dingen die je daaraan kunt doen!

Vegan tips voor de feestdagen | De Groene Keuken

1. Neem je eigen eten mee. Maak twee of drie verschillende gerechten en je zult zien, iedereen wil wel eens proeven. Gekke opmerkingen komen misschien wel jouw kant uit, maar er is sowieso iemand die het lekker vindt en interesse toont naar jouw manier van leven.

2. Stel voor om zelf te koken. Misschien vindt de reguliere gastvrouw/man het helemaal niet zo tof om elk jaar een heus feestmaal te maken. Stel daarom zelf eens voor om het feestdiner te maken, you never know. 

Tip: Er zijn ook goede vegan cateraars die speciale menu’s voor de feesten hebben.

3. Geef goede informatie. Als jouw familie zo lief is om voor jou een aantal vegan gerechten te maken, geef ze dan goede informatie, zeg duidelijk wat je wel/niet eet en geef ze, zo nodig, een paar van je favoriete recepten.

4. Zorg voor koekjes en/of taart. Taart eten is nog zo’n lastige. Maak een vegan versie van de typische kerststronk (met lagen creme-au-beure). Of maak simpelweg je lievelingstaart en maak ze groot genoeg want, opnieuw, iedereen gaat willen proeven.

Tip: een recept voor lekkere taart en een vegan feestmenu vind je in De Groene Keuken Feest!

5. Cadeautjes? Doe-het-zelf! Er zijn zoveel leuke dingen die je zelf kunt maken en er zijn zoveel voordelen aan. Je bent iets leuks aan het doen, je steekt er moeite in, het is (meestal) eco, budgetvriendelijk en je kiest zelf wat er in gaat. Bovendien vinden veel mensen het tof om iets zelfgemaakt te krijgen. Denk aan: deodorant, koekjes, een pot met de droge ingrediënten om zelf koekjes te maken, …

Tip: Veel DIY’s vind je terug in Art d’Eco van Kelly Eeckhaut en in De Groene Keuken Magazines!

Vegan tips voor de feestdagen | De Groene Keuken

6. (Koop iets leuk en) steun een goed doel. Er zijn tal van organisaties die elke dag goede dingen doen en bovendien een webshop hebben. Wie wil er nu niet graag een leuke t-shirt, kookboek of tote bag? Maar misschien kun je ook iemand blij maken door bv. het meter- of peterschap van een dier te schenken.

Tip: Kijk eens op de webshop van Bite Back en BE Vegan. Dieren adopteren kun je bijvoorbeeld bij Stichting Melief.

7. Ga voor eco, fair en vegan cadeaus.  Als je toch een traditioneler geschenk wilt geven, zorg dan dat je weet waar het vandaan komt.

Tip: Voor vegan goodies kun je o.a. terecht bij Vedge in Gent. Of neem een kijkje bij SHAVT in Leuven. Toffe kleding vind je o.a. bij Visitrice (eco, vegan, fair trade <3), Fair Eco Fashion of bij Supergoods. Voor cosmetica moet je bij Lush zijn. (Opgelet, de laatste drie zijn niet 100% vegan.) CÎME is een volledig vegan cosmeticamerk en Rainpharma heeft ook toffe vegan opties.
Of koop één van de edities van De Groene Keuken Magazine ; -).

8. Geniet! Trek je niet te veel aan van je ‘andere levensstijl’ en geniet van het gezelschap en de fijne sfeer. Veel plezier!

Nog een laatste tip: bereid alvast antwoorden op de volgende vragen voor, “Wat is dat ‘veganisme’?” – “Wat eet je dan wel nog?” – “Waarom ben je vegan?”.

5 gedachtes over “8 tips voor een vegan eindejaarsfeest!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s