RECEPT: Vegan Bacon pastaschotel met broccoli

VeganMoFo2
“Recreate a meal from your childhood”

Toen ik klein was maakte mijn mama vaak een pastaschotel met gestoofde ui en spek, ik was er gek op! Vroeger vond ik ’t het lekkerst met niet te veel ui, witte spirelli pasta, kleine hard gebakken spekblokjes en veel kaas erop, die lekker bruin en smeuïg werd in de oven.

Uiteraard is het al jaaaaren geleden dat ik het originele gerecht nog gegeten heb. Zo’n twee jaar geleden probeerde ik een vegan versie te maken met speckjes van de Vegetarische Slager en geraspte kaas van Wilmersburger, maar het was toch niet wat ik zocht. Vorige week kreeg ik opeens ontzettend veel zin in dat gerecht en waagde een poging om het helemaal from scratch te maken. Ik maakte ‘spek’ van seitan en ‘kaas’ met o.a. tapiocameel en edelgist… en het was precies wat ik zocht. Ik voegde nog wat broccoli toe om toch wat groenten aan dit comfortfood toe te voegen. In tegenstelling tot vroeger heb ik het nu graag met véél ui, knapperige gerookte seitan, een beetje smeuïge zelfgemaakte vegan kaas erop en broccoli eraan toegevoegd. Eigenlijk is mijn huidige versie veel beter dan die uit mijn kindertijd, want niet alleen is het lekker, het is ook gezonder en, héél belangrijk, er hangt geen dierenleed aan vast. Beter kan niet. Probeer het zeker eens uit!

Pastaschotel met vegan bacon en broccoli | De Groene Keuken #vegan #veganmofo #vgnmf15

Vegan bacon pastaschotel met broccoli

3 à 4 personen

Seitan bacon
250 gr glutenmeel

40 gr boekweitmeel
2 el edelgist
1 1/2 tl paprikapoeder
1 teentje look, fijngesnipperd
peper
360 ml groentebouillon
1 el ahornsiroop
2 el tamari of sojasaus
1 el + 1 tl liquid smoke/vloeibare rook
1 1/2 el tomatenpuree
1 el vegan worcestershire saus*
1 el olijfolie

Vegan kaas  (gebaseerd op dit recept)
1/3 cup cashewnoten
1 1/4 cup water
2 el tapiocameel
3 à 4 el edelgist
1 tl appelazijn
1/2 tl zout
5 el kokosolie
evt. 1 tl bruine miso

500 gr spirelli pasta, gekookt
3 grote uien, fijngesneden in halve maantjes
snuifje zout
1 grote broccoli, in kleine roosjes

Meng voor de seitan bacon de droge ingrediënten door elkaar en maak een kuiltje in het midden. Giet hier de natte ingrediënten in en meng alles door elkaar. Kneed een paar minuten en laat 10 minuten rusten. Kneed het deeg opnieuw en snijd 4 even grote stukken uit de deegbal. Wikkel elk stuk seitandeeg in een kaasdoek of in zilverpapier en stoom voor 30 minuten.

Voor de vegan kaas doe je alle ingrediënten in een blender en blend je tot het een vloeibaar geheel  is. (Als je kokosolie niet gesmolten is, kan het zijn dat het na het blenden lijkt of het geschift is, zodra je het echter opwarmt wordt het helemaal vloeibaar).  Giet het geheel in een kleine kookpot en breng, al roerend, aan de kook. Zodra de structuur steviger en een beetje stretchy zoals gesmolten kaas wordt, is de vegan kaas klaar.

Stoof de ui in wat olie en met wat zout op een zacht vuur tot hij lichtjes gekarameliseerd is. Stoom de broccoli gaar.

Neem ondertussen twee van de vier stukken seitan en snijd deze in blokjes. Bak ze krokant in een klein beetje olie.

Doe de seitan bacon, pasta, ui en broccoli in een grote ovenschotel en meng door elkaar. Spreid vervolgens de vegan kaas over de pastaschotel uit en zet 15 minuten in een oven van 180°C.

*Als je geen vegan worcestershire saus hebt, kun je 1 el hiervan vervangen door 2 tl sojasaus, 1/4 tl citroensap, 1/4 tl suiker en een snuifje cayennepeper toe te voegen.

Je zult merken dat je nog 2 stukken seitan bacon over hebt. Je kunt deze in stukjes snijden, bakken en bij  aardappelen en groenten serveren, maar het is ook erg lekker bij een tofu scramble of tussen een broodje met tomaat, sla, ketchup of barbecuesaus en gebakken ui.

Pastaschotel met vegan bacon en broccoli | De Groene Keuken #vegan #veganmofo #vgnmf15

Pastaschotel met vegan bacon en broccoli | De Groene Keuken #vegan #veganmofo #vgnmf15

Advertisements

10 gedachtes over “RECEPT: Vegan Bacon pastaschotel met broccoli

  1. Beautylover zegt:

    Hey, dit recept klinkt als heel veel werk, ik ben bang dat veel ingrediënten niet te vinden zijn in de normale supermarkt, kun je ze bij de toko kopen? En ik vroeg me af wat de bereidingstijd was en ook of je gewoon kan en klare seitan bacon en vegan kaas kan kopen (of dat lekker is)

    • Sara (degroenekeuken) zegt:

      Hai! Een aantal dingen zul je niet bij de toko vinden. Edelgist vind je in de meeste bio/natuurwinkels. Glutenmeel en liquid smoke kun je o.a. bij vega-life.nl kopen of bij Shavt in Leuven (vegan winkel).
      Je kunt ook gerookte seitan kopen en gerapste wilmersburger, maar dit gerecht is echt het lekkerst als je alles zelf maakt.
      Ik denk dat dit gerecht alles tesamen 1 1/2 uur in beslag neemt als je multi-taskt. Je kunt in de rusttijd van de seitan of als deze aan het stomen is, de ui al snijden en stoven, de pasta koken, broccoli stomen en de kaas klaarmaken 😉
      Succes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s