RECEPT: Sopranos inspired Baked Ziti

VeganMoFo7
Make / eat some thing inspired by a book or film.

Eén van mijn favoriete tv-series is The Sopranos. Eerst leek het me maar niets, vrouwonvriendelijke maffiosi… Maar al snel was ik verkocht. De humor, de acteerprestaties, de setting, het taalgebruik … alles aan de serie vond ik geweldig. Uiteraard ook de Italiaanse keuken. Veel van de gerechten bevatten vlees, maar: anything you eat, I can eat vegan! Het gerecht dat me het meest is bijgebleven uit deze serie is baked ziti. In het vierde seizoen sterft Bobby Baccalieri’s vrouw Karen. Bobby blijft haar laatste baked ziti in de diepvries bewaren tot hij heel wat later klaar is om het op te eten. Het gerecht wordt nog in heel wat afleveringen vermeld.

http://www.youtube.com/watch?v=QQXx8z0ERbQ
So what? No fucking ziti now?!

Baked ziti is een klassieke Italiaanse pastaschotel met tomaten-vleessaus en veel kaas. Niet meteen een vegan gerecht dus, maar net dat vind ik leuk om te veganizen! Ik baseerde me op dit recept uit The Sopranos Family Cookbook. Ik maakte balletjes op basis van seitan en sojagehakt, gebruikte opnieuw mijn zelfgemaakte vegan kaas en nam penne in plaats van ziti (dat was niet de bedoeling, maar ik had enkel penne en geen ziti in huis). Het resultaat was naar behoren, heerlijke tomatensaus, een fijne afwisseling met de sojaballetjes en heerlijk romige plantaardige kaas!

Sopranos inspired baked ziti | De Groene Keuken #vegan #veganmofo #vgnmf15

Sopranos inspired Baked Ziti

Voor de balletjes:
180 gr sojagehakt
2 tl paprikapoeder
550 ml hete groentebouillon
2 el sojasaus
2 el olie
4 tl tomatenpuree
2 teentjes look, fijngehakt of geperst
peper
evt. gerookt zout of barbecuekruiden
180 gr glutenmeel

Voor de saus:
900 ml tomatensaus
1 dikke ui, fijngehakt
2 teentjes look, fijngehakt
3 el tomatenpuree
2 tl gedroogde basilicum
1 tl gedroogde oregano
1 blad laurier
peper
evt. wat bouillonpoeder of zout

Voor de vegan kaas  (gebaseerd op dit recept)
2/3 cup cashewnoten
2 2/4 cup water
4 el tapiocameel
6 à 8 el edelgist
2 tl appelazijn
1 tl zout
10 el kokosolie
evt. 2 tl bruine miso

500 gr ziti of penne, gekookt
verse basilicum

Voor de balletjes meng je het sojagehakt met het paprikapoeder en giet je er de hete groentebouillon bij. Laat even staan. Voeg de rest van de ingrediënten, buiten het glutenmeel, toe en meng. Voeg als laatste het glutenmeel toe, meng en kneed. Laat 10 minuten rusten. Maak er balletjes van en rol deze in een neteldoek (kaasdoek) of zilverpapier. Stoom voor 20 minuten. Haal de balletjes uit de doek en plaats ze op een ovenschotel. Zet 15 minuten in een oven van 180°C.

Maak de tomatensaus door de ui te stoven tot deze zacht wordt. Voeg alle andere ingrediënten toe en laat op een zacht vuur pruttelen.

Doe de balletjes bij de tomatensaus en laat nog even verder pruttelen.

Voor de vegan kaas doe je alle ingrediënten in een blender en blend je tot het een vloeibaar geheel  is. (Als je kokosolie niet gesmolten is, kan het zijn dat het na het blenden lijkt of het geschift is, zodra je het echter opwarmt wordt het helemaal vloeibaar).  Giet het geheel in een kleine kookpot en breng, al roerend, aan de kook. Zodra de structuur steviger en een beetje stretchy zoals gesmolten kaas wordt, is de vegan kaas klaar.

Meng de pasta met de balletjes en tomatensaus en doe de helft ervan in een ovenschotel. Sprenkel er ongeveer 1/3 van de vegan kaas over en doe hier de rest van de pasta met saus en balletjes op. Verspreid hier de overige vegan kaas over. Zet 15 à 20 minuten in de oven. Serveer met verse basilicum.

Als je graag wat meer groenten bij dit gerecht hebt, kun je nog wat paprika en aubergine toevoegen aan de saus.

Sopranos inspired baked ziti | De Groene Keuken #vegan #veganmofo #vgnmf15


5 thoughts on “RECEPT: Sopranos inspired Baked Ziti

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s