RECEPT: Vegan Vol-au-Vent / Vidé / Koninginnehapje

VeganMoFo9
Most retro recipe

Tot vandaag wist ik niet wat mijn ‘meest retro recept’ zou moeten zijn… En net sprong er ineens een idee in mijn hoofd: VOL-AU-VENT natuurlijk! Ik maakte zo’n jaar geleden een lekker recept voor koninginnehapje of vidé, zoals het ook wel genoemd wordt. Dat recept verscheen in de tweede editie van De Groene Keuken Magazine, we plaatsten het zelfs in onze preview omdat ik er zo trots op ben (en het zo lekker vind). Het grappige is dat ik vidé vroeger echt vies vond maar er nu echt gek op ben. De combinatie van de romige vulling en het koekje van bladerdeeg is ook zo heerlijk!

Vol-au-vent is misschien wel één van de meest retro recepten hier in België. Iédereen kent, het staat op zowat elke brasserie haar menukaart en het is terug te vinden in de kookboeken van je grootouders. Ik maak uiteraard een vegan versie die niet alleen veel lekkerder is, maar ook veel gezonder.

RECEPT Vol-au-Vent | De Groene Keuken #vegan #veganmofo #vgnmf15

Vol-au-vent
2 personen

1 pak plantaardig bladerdeeg (liefst zonder palmolie of met gecertificeerde palmolie)
plantaardige melk

plantaardige boter
1 ui, fijngehakt
1 teentje look, fijngehakt
250 gr champignons, in schijfjes gesneden
200 gr vegan kip- of seitanstukjes, gebakken tofu, … (de kipstuckjes van de Vegetarische Slager zijn hier erg lekker in)
1 tl tijm
1 blad laurier
evt. 1 à 3 el cognac*
250 ml plantaardige room
50 ml groentebouillon
1 tl citroensap
peper

verse peterselie
aardappelkroketten**

Stoof de ui gaar in wat boter op een laag vuur. Voeg de look, kruiden en champignons toe en laat even verder stoven.
Als je de seitan of kipstuckjes graag eerst wat bakt, voeg je deze nu toe aan de champignons.

Voeg de cognac, room, bouillon en het citroensap toe aan het champignonmengsel. Laat op een zacht vuur indikken voor ong. 20 minuten.

Verwarm de oven voor op 210°C. Neem 2 serveerringen van verschillende grootte. Snijd met de grootste ring 6 ronden uit. Neem nu 2 van deze ronden en snijd hieruit met de kleinere ring 2 rondjes, doe de grote, holle ronden niet weg. Leg 2 keer 2 grote ronden op elkaar. Leg hier telkens de grote holle ronden op. De kleine ronde houd je als hoedje. Leg ze op bakpapier in een ovenschotel. Zet 15 minuten in de oven.

Neem de bladerdeegkoekjes en schep er de vulling in. Werk af met wat verse peterselie of tijm en het bladerdeeghoedje. Serveer met aardappelkroketten en een groene salade.

* Voor een lijst van vegan cognac kun je op Barnivore kijken.
** Opgelet: aardappelkroketten die je in de supermarkt koopt, bevatten vaak ei. Controleer de ingrediënten dus goed. Sommige supermarkten hebben soms wel volledig plantaardige aardappelkroketten.

Smakelijk!

RECEPT Vol-au-Vent | De Groene Keuken #vegan #veganmofo #vgnmf15

RECEPT Vol-au-Vent | De Groene Keuken #vegan #veganmofo #vgnmf15

Advertenties

16 gedachtes over “RECEPT: Vegan Vol-au-Vent / Vidé / Koninginnehapje

  1. Julienne zegt:

    Mmm, ik ga je recept zeker eens uittesten! Tot nu toe heb ik nog nooit een écht lekkere vegan vol au vent kunnen maken, zoals ik me van vroeger herinner, dus ik ben benieuwd naar jouw versie 😉

    • Sara (degroenekeuken) zegt:

      Het probleem is dat ik zelf niet heel goed weet of het genoeg op de originele versie lijkt, omdat ik het vroeger echt niet lekker vond :p Maar J. vind het geslaagd en hij at het vroeger wel graag… Dus ik hoop dat het bij jou ook in de smaak valt !

  2. karlienvh zegt:

    Zou je ook iets van groenten kunnen gebruiken ipv die vegan kipstukjes oid? Ik dacht aan pompoen? Dat heb ik nog in huis, en ik heb keiveel zin in iets vol-au-vent achtig maar geraak niet meer in de supermarkt 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s