Aspergesoep | De Groene Keuken

RECEPT : Aspergesoep

Mijn hart maakt telkens een sprongetje eens er weer (Belgische!) asperges te koop zijn. Voor mij is dit het ultieme bewijs dat de lente in het land is en ik hou zo van de lente. Bijna net zoveel als ik van asperges hou. Ik wil ze op mijn boterham, in mijn slaatje, naast mijn gebakken patatjes (met look), in mijn risotto en in mijn soep. Maar dat laatste had ik eigenlijk nog nooit geprobeerd. Boekencollectie to the rescue, dacht ik. Helaas, zelfs dankzij EYB kwam ik niet op een recept dat mij echt aanstond. Dan maar de hulp inroepen van Pinterest en zelfs van good ol’ Google, maar ook dit bood geen soelaas. Uiteindelijk ging ik terug naar de basis en vroeg aan mijn oma hoe zij haar aspergesoep maakte. Ik combineerde haar tips met wat inspiratie die ik opdeed dankzij al dat gegoogle èn een recept in de gouwe ouwe ‘Ons Kookboek’. Et voila, mijn recept voor aspergesoep is geboren. Het is poepsimpel, zowel qua ingrediënten als qua bereiding. Pure aspergesmaak, meer moet dat eigenlijk niet zijn.

Aspergesoep | De Groene Keuken

Aspergesoep
4 porties

500 gr witte asperges
1 witte ui
1 prei
1.5 l groentebouillon
2 aardappels (zachtkokend)
vers gemalen peper
evt. peterselie en lente-ui

Snijd de ui en het witte deel van de prei in dunne schijfjes. Stoof ze voor +/- 10 minuten in wat (olijf)olie op een zacht vuur in een grote kookpot.

Schil ondertussen de asperges en breek de houterige uiteinden af. Snijd de asperges in kleine stukjes en houd de toppen aan de kant.

Zet de ui en prei even aan de kant en doe de bouillon in de kookpot. Voeg hier de schil en uiteinden van de asperges aan toe en breng aan de kook. Laat een half uurtje koken en schep vervolgens de schil en asperge-uiteinden eruit. Schil ondertussen de aardappels en snijd ze in schijfjes.

Doe de (goede) aspergestukjes (niet de toppen) in de bouillon en voeg de ui, prei en aardappels toe. Laat 20 minuutjes koken. Mix de soep, voeg de aspergetoppen toe en laat nog 5 à 10 minuten doorkoken.

Serveer met verse peterselie, lente-ui en vers gemalen peper.

Smakelijk!

UPDATE 2019 : Heb je geen zin om veel werk in de soep te steken? Dan kun je het zelf koken van de bouillon van de aspergeschillen overslaan. Hierdoor kun je simpelweg de ui en prei even fruiten in wat olie, de asperges en aardappels erbij doen en vervolgens koken in groentebouillon. Zo bespaar je toch wat tijd en is het resultaat nog steeds erg lekker!

Aspergesoep | De Groene Keuken

11 gedachtes over “RECEPT : Aspergesoep

  1. Jasper Stut zegt:

    Thx voor recept. ik heb het aangepast met courgette ipv prei. Geen prei in huis namelijk. Zou denken dat de prei het iets scherper zou maken en de courgette het iets milder maakt.

    Groet,
    Jasper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s