Recept: Hot Cross Buns / Engelse rozijnenbroodjes | De Groene Keuken

Recept: Vegan Hot Cross Buns

Recept: Hot Cross Buns / Engelse rozijnenbroodjes | De Groene Keuken

In Engeland zijn Hot Cross Buns een traditie op Pasen. Ik maakte er een heerlijke vegan versie van. Plantaardig lekkers voor iedereen!

In de lente-editie van 2015 maakten we een special van lekkere brunchgerechten. Helemaal in de sfeer van een fris voorjaar en volledig aangepast aan de noden van een omnivoor gezin. Echt, heb je bang dat je niet-vegen gezinsleden iets gaan missen bij Pasen? Schotel ze deze lekkere plantaardige brunch voor, ze zullen er van smullen.

Je moet dan zeker deze hot cross buns erbij maken. Het zijn typisch Engelse broodjes die gegeten worden rond pasen. Ze  zijn verrukkelijk en je kunt ze naar smaak aanpassen. In deze versie zijn ze ze licht zoet en lekker kruidig. Je kunt deze rozijnenbroodjes ook met sinaasappelzeste en gedroogde veenbessen maken of met appel en kaneel. Ze zijn lekker besmeerd met wat plantaardige margarine, met wat jam of met chocolade-hazelnootspread. Ik ga er alleszins van genieten!

Recept: Hot Cross Buns / Engelse rozijnenbroodjes | De Groene Keuken

Hot Cross Buns / Engelse Rozijnenbroodjes

12 broodjes
bereiding: 90 minuten

300 ml ongezoete sojamelk, op kamertemperatuur
11 gr droge gist
1 el suiker
550 gr witte bloem
¾ tl zout
2 tl kaneel of speculooskruiden
snuifje nootmuskaat
70 gr bruine suiker
zeste van 1 sinaasappel
4 el zonnebloemolie
1 tl citroensap of appelazijn
100 gr rozijnen

Suikermengsel:
6 el bloemsuiker
2 à 3 tl water

Roer de gist en suiker door de sojamelk en laat 10 minuten staan.

Zeef de bloem in een grote kom. Voeg de bruine suiker, specerijen, sinaasappelzeste en zout toe.

Giet het gistmengsel samen met de olie en het citroensap bij de bloem. Meng door elkaar tot het een deeg vormt. Kneed het deeg 5 à 10 minuten op een met bloem bestoven aanrecht. Leg de deegbal terug in de kom en dek af met een vochtige theedoek. Laat een uur rijzen.

Kneed het deeg opnieuw en voeg de laatste minuut de rozijnen toe. Druk het deeg plat en verdeel het in twaalf broodjes. Leg de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg er een vochtige theedoek over en laat 40 à 50 minuten rijzen.

Haal de theedoek weg en maak met een scherp mes een niet te diep (+/- 30mm) kruis. Zet de rozijnenbroodjes ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven van 215°C.

Als de broodjes licht zijn afgekoeld, vul je elk gemaakt kruis met het suikermengsel.

Recept: Hot Cross Buns / Engelse rozijnenbroodjes | De Groene Keuken

Advertisements

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s