RECEPT : A Peachy Breakfast - Rijstpap met Perzik | De Groene Keuken

RECEPT : A Peachy Breakfast – Rijstpap met Perzik

RECEPT : A Peachy Breakfast - Rijstpap met Perzik | De Groene Keuken

Een paar weken geleden zat ik nog in Oostenrijk, tussen prachtige bergen en langs azuurblauwe meren. We verbleven in een hotel waar vegan geen vreemd woord was. Ons ontbijt was volledig vegan (met zelfs vegan mozzarella en honing) en ook het avondeten bestond elke avond uit een 4-gangen menu. Helaas was dat menu ’s avonds niet altijd ons ding en kwam de smaak van zout overal door, ondanks een nette presentatie en kraakverse ingrediënten.
Ik was vooral verbaasd over de hoeveelheid vegan opties in de supermarkten. In een grote Spar vonden we beleg, burgers, worsten en koekjes van Veganz, hadden ze hun eigen lijn met vegan spreads èn zelfs 6 soorten ijs op basis van haver (pinda-ijs, trouwens, amai <3). Ook in andere supermarkten vonden we vegan kaas en worstjes en de biowinkel had een mooie voorraad van o.a. Wheaty en Zwergenwiese spreads. En vooral: Manner koekjes, lijken op cent wafers maar zijn lekkerder en hebben een heerlijke pralinésmaak. Het zijn erg bekende koeken in Duitsland en Oostenrijk en ze zijn gewoon vegan (de voorraad die we mee naar huis namen is helaas al op).

RECEPT : A Peachy Breakfast - Rijstpap met Perzik | De Groene Keuken

Maar goed, ik moet eerlijk zijn en zeggen dat ik vooral uitkeek naar een week niet zelf koken. Toen we halverwege de vakantie zaten keek ik ontzettend hard uit naar terug zelf koken. Moest het eten lekkerder geweest zijn, was die drang om terug in de keuken te staan waarschijnlijk wat later gekomen, maar de volgende maandag was ik toch heel erg blij met mijn homemade spaghetti. Het helpt wel, zo’n week niet zelf achter de potten en pannen moeten staan – en misschien hielp het nog meer dat we niet zo gek op het eten waren – om terug wat variatie uit mijn mouw te schudden.
Vanaf volgende week gaan we terug supergezond doen want ik heb de afgelopen twee weken te veel gesnoept, wat aan die Mannerkoekskes valt te wijten, vermoed ik.
Toen ik vorige week een kommetje rijst over had van het avondeten, wist ik precies waarvoor ik dat kon gebruiken: een perfecte combinatie met de mooie perzikken die in de fruitschaal lagen!

RECEPT : A Peachy Breakfast - Rijstpap met Perzik | De Groene Keuken

Rijstpap met perzik

1 cup gekookte bruine rijst
1/4 cup plantaardige melk
1/2 tl vanille extract (zelfgemaakt)
1 perzik
snuif nootmuskaat
1/4 tl kaneel
2 el water
citroensap

1 1/5 el amandelen
evt. wat ahornsiroop

Doe de rijst, samen met de melk en het vanille extract, in een kleine kookpan en breng langzaam aan de kook op een zacht vuur. Roer regelmatig zodat de rijst niet aankoekt. Het is klaar als het een zachte brij wordt, ongeveer na 10 minuutjes.

Snijd de perzik in halve maantjes en leg ze in een pan. Voeg het water, de nootmuskaat en kaneel toe en meng goed door elkaar. Laat de perzik stoven tot ze zacht wordt, na zo’n 10 minuten.

Hak ondertussen de amandelen fijn.

Doe de rijst in een kom en schik hier de perzik op, pers er een beetje vers citroensap over uit. Werk af met de amandelen en evt. met wat ahornsiroop.

Je kunt dit gerecht ook prima met havermout of quinoapap maken!

RECEPT : A Peachy Breakfast - Rijstpap met Perzik | De Groene Keuken

Heb je dit gerecht geprobeerd? Laat het weten in de comments, tag De Groene Keuken in een social media bericht en/of gebruik de hashtag #degroenekeuken. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s