Vegan Goulash | De Groene Keuken

RECEPT: Vegan goulash met seitan en paprika

Vandaag deel ik met veel liefde een gerecht uit de laatste editie van De Groene Keuken Magazine (#6 – winter 2016). Het lijkt al eeuwen geleden dat we dit magazine maakten, maar eigenlijk is het nog maar iets meer dan 3 jaar geleden. Als je me volgt op facebook, heb je het misschien al voorbij zien komen…

Ik stop met mijn Etsy shop – steun een goed doel!

Dat betekent dat je de digitale versies van De Groene Keuken Magazine nog maar tot 14 februari kunt kopen. Dat is niet alles: de opbrengst van de magazines die nog verkocht worden, gaat naar Forrest & Friends en Melkgeitenopvang Ophelia. Het zijn twee dierenopvangcentra die me heel nauw aan het hart liggen. Ik weet dat het geld hier goed gespendeerd zal worden en zo kan ik met het magazine nog iets leuks terugdoen voor de dieren. Als je nu dus een (of meerdere) magazine(s) koopt, krijg je niet alleen lekkere recepten en een prachtig boekje, je steunt er ook twee animal sanctuaries mee!

Vegan Goulash | De Groene Keuken

Vegan goulash met seitan en paprika

2 uien, in halve maantjes
2 rode paprika’s, in stukjes
2 teentjes look, fijngehakt
450 gr seitan, in hapklare stukken
snuifje cayennepeper
¼ tl komijnpoeder
1 tl paprikapoeder
1 tl tijm
2 blaadjes laurier
400 gr tomatenvlees
2 el tomatenpuree
50 ml groentenbouillon
zout

Stoof de ui en paprika met wat zout in een scheutje olie op middelhoog vuur voor zo’n 10 minuten.
Voeg de seitan toe en bak verder zonder deksel zodat de seitan licht bruint bakt.
Voeg de look en kruiden toe en laat nog een minuut verder stoven.
Voeg het tomatenvlees, -puree en groentenbouillon toe en laat één à twee uur op een zacht vuur pruttelen.

De goulash is lekker met gebakken aardappels of rijst. Je kunt van dit recept heel makkelijk ook een dikke, hartige, soep maken door een halve liter groentebouillon toe te voegen.

Glutenvrij?

Dat kan ook! Ik maakte afgelopen zomer de goulash met jackfruit in plaats van met seitan, voor een brunch ten voordele van Bite Back.

Neem hiervoor 1 blik jackfruit (de gezoute versie, niet de zoete) en spoel het jackfruit onder koud water. Snijd de harde punten er vanaf en haal de zaden eruit. Verwarm wat olie of sojaboter in een pan op hoog vuur en doe het jackfruit erin. Kruid met ongeveer 1 tl gerookt paprikapoeder, ½ tl korianderpoeder, ½ tl komijnpoeder en zout en peper. Bak tot het goed droog is. Voeg dan 1 el sojasaus, 2 tl liquid smoke (als je dit niet hebt, voeg dan wat extra gerookt paprikapoeder toe) en een flinke scheut ahornsiroop toe. Voeg het vervolgens toe aan de paprika en ui en volg verder het recept. Ik haalde voor het op smaak brengen van het jackfruit inspiratie bij VeGuru!

Smakelijk!

P.S. Overschotjes zijn megalekker met stevig en knapperig brood.

Vegan Goulash | De Groene Keuken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s